top of page
FSLI Petrol Energie

”Together at Work”/”Împreună la locul de muncă”,campania lansată de IndustriAll Europe

Pe data de 26 septembrie 2019, la Bruxelles, IndustriAll Europe a lansat campania „Together at Work”, o campanie pentru a demonstra impactul pozitiv al negocierilor colective în asigurarea unei vieți mai bune pentru salariați; la eveniment au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Președinției finlandeze, eurodeputați și ai asociațiilor patronale europene.


Domnul Florin Bercea, prim-vicepresedinte CNSLR- FRATIA si presedintele FSLI Petrom a participat la acest eveniment, fiind unul dintre invitaţii la panelul de dezbateri referitoare la importanţa negocierilor colective; în luarea sa de cuvânt, a subliniat dificultăţile întâmpinate la nivel naţional în derularea negocierilor colective si a consecinţelor acestora asupra nivelului de viaţă a salariaţilor din ţara noastră.


● Campania se va desfășura în perioada septembrie 2019 – martie 2020, și se adresează salariaților în general, concentrându-se în special pe femei, tineri și cei aflați în locuri de muncă precare. De asemenea, va căuta să influențeze și angajatorii și politicineii..


● „Vrem să promovăm beneficiile negocierilor colective în Europa, pentru salariați, dar și pentru economie și pentru întreaga societate”, a explicat Luc Triangle, Secretarul General al IndustriAll Europe, „în special într-un moment în care noua Comisie a exprimat dorința de a reintroduce negocierile colective pe agenda europeană” .


Printre motivele pentru care IndustriAll Europe lansează această campanie, se numără întărirea negocierilor colective pentru creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă.


Luc Triangle, Secretarul General al industriAll Europe, a spus: „În ultimele decenii, structurile negocierilor colective au fost erodate în toată Europa. În urma crizei economice începute în 2008, negocierile colective au fost atacate în mod intenționat, atât de către guvernele naționale, cât și de către instituțiile europene, cu scopul de a reduce salariile și a restabili profitabilitatea. Creșterea numărului contractelor individuale a lăsat mulți salariați în imposibilitatea de a se apăra și a dus la creșterea muncii precare și a sărăciei în muncă.” „Astfel s-a produs un cerc vicios în care acoperirea redusă a contractelor colective subminează puterea salariaților de a acționa împreună prin intermediul sindicatelor, pentru a îmbunătăți condițiile tuturor salariaților din societate. De asemenea, coeziunea socială este erodată și viitorul sistemelor noastre de securitate socială este amenințat, deoarece salariații nu își mai pot permite, iar angajatorii nu mai trebuie, să contribuie suficient pentru a asigura o protecție adecvată.” „Campania va demonstra în mod clar avantajele pentru salariați, pentru angajatori și pentru întreaga societate ale unui model de relații la locul de muncă bazat pe negocieri colective. Acest model presupune sindicate puternice și angajatori dispuși să stea la masa de negocieri. Campania Together at Work va arăta direcţia și va identifica măsurile necesare pentru susținerea negocierilor colective.”

“Manfred Anderle, președintele Comitetului pentru negocieri colective și politici sociale al IndustriAll Europe, a mentionat:

„Obiectivul principal al campaniei este de a demonstra impactul pozitiv al negocierii colective asupra calității vieții, a stabilității economice și a coeziunii sociale. În fiecare lună, ne vom concentra pe un set diferit de mesaje adresate salariaților, angajatorilor, tinerilor și altora. Spunând povești reale despre salariați, luptele lor și meseriile lor, sperăm să evidențiem beneficiile concrete pe care sindicatele le aduc prin negocieri cu angajatorii.”

Aceste mesaje vor fi difuzate de toate cele 181 de sindicate afiliate la industriAll Europe din 38 de țări europene - reprezentând 7 milioane de bărbați și femei care lucrează pentru lanțurile de aprovizionare din sectoarele de producție, minerit și energie din Europa - printr-o combinație de materiale video și scrise pentru a fi utilizate în acțiuni la locul de muncă și în reţelele social media. Mai multe informatii gasiti pe web site –ul campaniei “ Together at work “ : https://togetheratwork.eu/.



Bruxelles, 1 octombrie


Accesați https://togetheratwork.eu/ pentru mai multe informații

Urmăriți videoclipul campaniei cu subtitrare românească, care poate fi setată de la butonul„setări/settings” : https://www.youtube.com/watch?v=feMtZerAEn4



COMUNICAT DE PRESĂ PENTRU CIRCULAȚIA IMEDIATĂ


IndustAll Europe a lansat o nouă campanie pentru a demonstra impactul pozitiv al negocierilor colective în asigurarea unei vieți mai bune pentru salariați. La evenimentul de lansare, care a avut loc la Bruxelles, au participat europarlamentari din întregul spectru politic, precum și reprezentanți ai Președinției Finlandeze și ai Comisiei Europene. Au participat, de asemenea, salariați, lideri sindicali și reprezentanți ai angajatorilor din toată Europa.


Campania se va derula sub sloganul „Together at Work / Împreună la locul de muncă”. Aceasta va avea loc din septembrie 2019 până în martie 2020 și se adresează tuturor salariaților, concentrându-se în special asupra femeilor, a tinerilor și a celor aflați în locuri de muncă precare.


De asemenea, va încerca să influențeze angajatorii și politicienii.


Luc Triangle, Secretarul General al industriAll Europe, a declarat la evenimentul de lansare al campaniei:

„Prea des,discuțiile despre calitatea nivelului de trai ignoră negocierile colective, eliminând puterea salariaților de a-și îmbunătăți propria viață. Această campanie încearcă să rectifice acest lucru punând poveștile salariaților în centru.”

Luc Trianglea continuat:


„În decursul ultimelor decenii, negocierile colective au fost erodate în toată Europa. În urma crizei începute în 2008, negocierile colective au fost atacate în mod conștient atât de guvernele naționale, cât și de instituțiile europene. Ca urmare, mulți salariați nu s-au mai putut apăra împotriva muncii precare și a sărăciei în muncă, ambele crescând considerabil. Acest fenomen trebuie să înceteze. Angajatorii, în special în Europa de Est, trebuie să stea la masa de negocieri. Guvernele și Comisia trebuie să înceteze să sprijine politicile care subminează negocierile colective, cum ar fi impunerea de cote pentru reprezentativitate sau restricționarea negocierilor colective doar la nivelul companiilor."

Federico Parrinello, liderul de sindicat de la o fabrică belgiană de sticlă și membru al sindicatului FGTB a declarat:

„În fabrica noastră, contractul colectiv de muncă de la nivelul companiei ne-a oferit un orar de lucru mai scurt și o asigurare completă de spitalizare. De asemenea, Belgia areși contracte colective sectoriale și naționalecare ne protejeazăsalariile astfel încât acestea nu pot fi reduse sub nivelul stabilit în aceste contracte și, cel mai recent, acestea au adăugat și o protecție pentru cei răniți la locul de muncă."

Florin Bercea, președintele sindicatului FSLI Petrom din România a explicat cum investitorii străini au presat guvernul român pentru a limita dreptul de negociere al salariaților. Troika (Comisia Europeană, FMI și BCE) a impus restricții grele asupra negocierilor colective din România în timpul crizei, restricții care încă nu au fost ridicate. Ca urmare,numărul celor care câştigă salariul minim a crescut considerabil, cu toate că acest salariu este cu mult sub nivelul necesar pentru a trăi.


Darko Davidovicde la sindicatul IF Metall din Suedia a subliniat avantajele unei acoperiri extinse a contractelor colective, atât pentru angajatori, cât și pentru salariați. Prin reducerea concurenței salariale, companiile au mai multă siguranță pentru a investi și pentru a concura în domeniul inovației, nu prin reducerea nivelului de trai al angajaților lor.


Evelyn Regner eurodeputată (S&D, Austria)a spus:

„Creșterea salariilor are loc pentru că sindicatele luptă și negociază pentru asta, dar uneori salariații nu realizează acest lucru [...] Toți trebuie să fie conștienți denegocierile colective.”

Din rândul publicului Domenec Ruiz Devesa (eurodeputat, S&D, Spain)și Marc Botenga (eurodeputat, GUE, Belgium)au adăugat sprijinul pentru o negociere colectivă mai puternică, subliniind avantajele pentru societatea în general.


Acest argument a fost apoi preluat de Pelle Hilmersson, secretarul general adjunct al Confederației Europene a Sindicatelor, care a declarat:

„În multe țări europene, partenerii sociali nu sunt capabili să își exercite dreptul fundamental de negociere. Negocierile colective combat inegalitatea și contribuie la creștere. De asemenea, întărește democrația și creează o societate mai echitabilă.”


Jenni Karjalainen, consilier special al ministrului finlandez al muncii, a comentat:

„Este bine să vorbim despre negocieri colective și nu doar despre dialog social [...] Este adevărat că munca este cel mai bun instrument pentru a combate sărăcia, dar numai atunci când există locuri de muncă decente, cu salarii decente”


În încheiere, eurodeputata Gaby Bischoff (S&D, Germania), fost președinte al Comitetului Economic și Social European, a declarat:

„Dacă UE susține sau distruge negocierile colective nu este decât o alegere politică. Această campanie vine la momenul potrivit pentru a remedia răul care a fost făcut. Singura modalitate de a aborda inegalitatea în Europa este prin a da glas salariaților. ”


Pentru mai multe informații sau comentarii suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Patricia Velicu:Patricia.Velicu@industriall-europe.eu".

Comments


bottom of page